Izland
Elemi. Zord. Varázslatos. Talán ezek a jelzők ugranak be elsőre, ha izlandra, különösen ha a téli izlandra gondolok.
Átlagos január este volt. Talán valami sorozatot nézhettünk, közben nyomogattam a telefonom, pörgettem az e-mailjeimet. Pár percre elakadt a lélegzetem, fel sem fogom igazán, hogy mit olvasok. Ilyesmi állhatott az üzenetben: az esélytelenek nyugalmával érdeklődik egy menyasszony, hogy le tudnám-e fotózni mégis az esküvőjüket kettő hét múlva. IZLANDON! Elkapott az a zsibbasztóan bizsergető érzés, amikor nem is akarod elhinni, hogy ez a valóság. Persze, hogy el tudom vállalni! Azért a február holtszezon általában egy esküvői fotós életében, néha befut egy-két felkérés, de többnyire simán lehet egyik napról a másikra tervezni. Oké-oké… megyek a sarkkörre fotózni. Télen. Te jó ég! Tizenegy fokot mondanak. Mínuszban. Mit vegyek fel egyáltalán?! Ezeken a kérdéseken hamar túllendültünk és máris eljött az utazás napja. Hajnalban indult a gépem, eddigi leghosszabb repülőutam volt ez. Egyedül. Izgatottan. Az álom messziről elkerülte a szemem, nem bírtam olyan nyugalmi állapotba kerülni, hogy csak egy másodpercre is elszundítsak. Megláttam izland partjait. Hol fekete, hol hófödte, hol a fényt ritkán látó növények sárgájába hajló. Sütött a nap. Mintha most kelt volna fel, pedig már délelőtt tizenegy körül járhatott az óra mutatója. Micsoda fények!
Egészen magával ragadott ez a semmihez nem hasonlítható téli táj. Eltörpül az ember a természet erejével szemben. Az élet furcsa játéka, hogy a következő izlandi utazásom is februárra esett. Eredetileg késő tavaszi kiruccanást terveztünk, de a covid annyiszor keresztül húzta a terveinket, hogy végül nekivágtunk februárban, amikor már lehetett utazni. Ha valaki nem szereti spontán élni az utazásokat, akkor azt javaslom, ne télen keresse fel ezt az országot. Meglehet, hogy az árak kedvezőbbek, viszont annyira kiszámíthatatlan és szélsőséges időjárási viszonyok uralkodnak, hogy simán lehet, hogy a szállásodon ragadsz, vagy pont azt a látványosságot nem tudod megnézni, amiért érkeztél.
A Reykjanes-félszigetet és a déli-partot vettük a nyakunkba, a cél az volt, hogy eljussunk a gleccserlagúnákig, de azért ne hardcore módon. Szeretnénk pár percnél többet eltölteni egy-egy helyen, így az volt a terv, hogy ami kimarad, az kimarad, majd jövünk még talán ide ebben az életben. Nem a koránkelésről vagyok ismert – erről ma, a 10 hónapos kislányom mellett már másképp nyilatkozom, de önszántamból továbbra sem kelnék 8… khm reggel 9 előtt -, így minden reggelt egy kényelmes reggelivel indítottunk és inkább az éjszaka közepén jöttünk haza abban reménykedve, hogy talán a sarki fényhez is nagyobb szerencsénk lehet így.
Rákot, tejterméket, allergént tartalmaz
Izlandi rákleves (hómarsúpa alapján)
Hozzávalók 6 főre:
- 600 g tisztított garnélafarok
- 1 ek olaj
- 30 g vaj
- 2 db sárgarépa
- 4 db salottahagyma (ha nincs, akkor nem lesz tragédia a vöröshagymából sem)
- 2 db piros kaliforniai paprika (lehet kápia is)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek. paradicsompüré
- 1 kis csokor petrezselyem
- só
- bors
- 2 liter rákalaplé (de készíthetjük felesben csirke alaplével is)
- vörös curry por (ha otthon keverjük ki: fűszerpaprika, chili, kurkuma, gyömbér, babérlevél, szegfűszeg, római kömény és koriander)
- 2 dl fehérbor
- 5 dl tejszín
- a tálaláshoz enyhén felvert tejszín + apróra vágott petrezselyem és/vagy snidling
- A salottát, sárgarépát, fokhagymát megpucolom, a paprikát kimagozom és felaprítom őket.
- Egy fazékban összeolvasztom a vajat az olajjal, majd rádobom a zöldségeket, megpárolom őket, rájuk szórom a fűszereket (vagy a kész curry port), felöntöm a borral, elfőzöm az alkoholt, majd mehet bele a paradicsompüré, az alaplé*, a kis csokor petrezselyem és tovább főzöm alacsony fokozaton kb. 2 órán át.
- Hozzáadom a tejszínt, főzöm további negyedórát, de semmiképp nem forralom, majd simára turmixolom az egészet és beledobom a megtisztított rákfarkakat. Ezek nagyjából 3 perc alatt meg is főnek, így utána el is zárom a lángot alatta.
- Enyhén felvert tejszínnel és apróra vágott petrezselyemmel (és/vagy snidlinggel) tálalom, fogyasszuk bagettel, vagy mondok jobbat! Izlandi lávakenyérrel! Recept alább!
*a megpucolt rákok fejéből és páncéljából főzöm 3-4 órán át, 3 sárgarépa, 3 fehérrépa társaságában.
Glutént, allergént tartalmaz
Lávakenyér – izlandi rozskenyér
- 400 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt (használhatunk sima, fehér kenyérlisztet is)
- 3 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. só
- 750 ml író
- 4 ek. méz (vagy egy csésze golden szirup)
- vaj a forma kikenéséhez (a legjobb, ha fedeles, szögletes, tapadásmentes kenyérsütő formát használunk)
- A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
- A hozzávalókat alaposan keverjük össze, majd öntsük a formába, fedjük le és toljuk a sütőbe 30 percre.
- Csökkentsük a hőfokot 100 °C-ra és süssük további 7 órán át. Igen. 7 órán át. Olyan mély, karamellás íze lesz a kenyérnek, mint valami süteménynek.