k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter

    Itt is követhetsz

    Search

    Török-Bognár Reni

    Vega ramen

    Egészen rég volt az, amikor még húsos alaplevet készítettem a ramenhez. Valahogy egészen organikusan alakult úgy, hogy elhagytam a húst, növeltem a zöldségek mennyiségét, majd került bele miso paszta és úgy éreztem, hogy ez bizony még jobb, mint a csirkés verzióm. Ráadásul! Ha a tojást kihagyjuk belőle (nem érdemes, de ha vegánok vagyunk, akkor tudjuk helyettesíteni akár tofuval – amit én nem szeretek 😀 ), akkor teljesen állati eredetű alapanyagoktól mentes lesz a leves. Szóval szerintem érdemes jól elraktározni ezt a receptet és nagyon jól jön hűvös, szeles napokon… vagy bármikor, amikor jól esik.

    Hozzávalók az alapléhez:
    • 5 kisebb fej vöröshagyma (ha bio, akkor a héját le sem kell szedni, ha nem, akkor inkább szedjük le, mert a hagyma héja nagyon sok káros anyagot magába tud gyűjteni a földből)
    • 5 darab sárgarépa
    • 3 darab petrezselyemgyökér
    • kb. 6 cm-es friss gyömbér
    • 1 ek miso paszta
    • 5 ek mirin
    • 10 ek szójaszósz
    • 2 db csillagánizs
    • szezámolaj (a pörkölt szezámolajat javaslom)
    Elkészítés:
    • Egy vastagfalú edényt/fazekat felforrósítok (ha szerencsések vagyunk és van a konyhában nagyobb űrtartalmú vaslábas, akkor használjuk azt!), majd öntök bele 3-4 evőkanálnyi szezámolajat.
    • A hagymákat félbevágom és a vágott oldallal lefele, viszonylag nagy lángon erőteljesen lepirítom őket. (barnára, nem feketére!)
    • A gyömbért alaposan megmosom, majd a kés lapjávan megroppantom és egy konyhai csipesz közé fogom és a gázrózsa lángján körbekapatom.
    • A répákat megpucolom, nagyobb darabokra vágom és hozzáadom a gyömbérrel együtt a lepirult hagymához. Mehet hozzá a szójaszósz, a mirin, a miso paszta és a két darab csillagánizs.
    • Felöntöm vízzel (~ 3 liter) és főzöm legalább 3-4 órán át gyöngyözve. A lényeg, hogy szépen elmélyüljenek, összejöjjenek az ízek és ne olyan hatása legyen, mintha ízesitett vizet ennél. 🙂
    • Ha szükséges, akkor még lehet utólag sózni.
    A pácolt tojáshoz: (a fenti adag leveshez)
    • 8 darab tojás
    • 2,5 dl szójaszósz (itt semmiképp ne a sótlan verziót használjuk)
    • 6 ek. mirin
    • 4 db csillagánizs
    • 1 hüvelyknyi friss gyömbér
    Elkészítés:
    • A tojásokat főzhetjük ízlés szerint lágyra vagy keményre is. (lány 5 perces, kemény 9 perces).
    • A szójaszószt, a mirint, a csillagánizst, a megpucolt és vékonyra szeletelt gyömbért forraljuk össze, majd hűtsük le.
    • Ha a szójás pác kihűlt, akkor öntsük egy zárható dobozba/zacskóba és tegyük bele a megpucolt tojásokat és irány a hűtő legalább 12 órára.
    A levesbetéthez:
    • Ami nálunk sosem maradt ki az a gyufalszálra vágott nyers répa és paprika (kápia, vagy kaliforniai), főtt ramen tészta, friss koriander, újhagyma, chili és a tojás. Tehetünk bele, nyers bordáskelt, algalapot, babcsírát… amit csak gondolunk.

    Leave
    a comment



    You don't have permission to register