
Vörös rizs garnélával


Ha valakinek fehérjedús diétára van szüksége, akkor mutatok egy jó opciót – lesz még hasonló recept, hasonló elv alapján -, de speciális étrend nélkül is ajánlott, hiszen nagyon egészséges és ízletes. Ráadásul… ha megnézzük, hogy jelenleg mennyibe kerül mondjuk egy kiló sajt, még árban is jobban jön ki, mint a trappista.
Hozzávalók: (3-4 főre)
- 100 g vörös rizs (vagy a vadrizs talán még jobb)
- 300 g nyers garnéla
- 1 csokor friss korianderzöld
- 3-4 szál újhagyma
- 100 g edamame bab (fejtett, fagyasztott)
- só
- 2 ek. mirin
- 2 ek. rizsecet
- 2 ek. mogyoró- vagy szezámolaj + 1 ek. a rák sütéséhez
- 1 tk. frissen reszelt gyömbér
- friss chili ízlés szerint
Elkészítés:
- A rizst alaposan átmossuk, ezután pedig kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben kb. 35 perc alatt megfőzöm.
- A garnélát megtisztítom, majd a megtisztított rákfarkakat átkeverem 1 evőkanálnyi olajjal és egy felforrósított serpenyőben 3-4 perc alatt megsütöm.
- Az edamame babot forrásban lévő vízbe öntöm – kiolvasztás nélkül -, majd 6-8 perc alatt megfőzöm. (kb. annyi idő, amennyi a zöldborsónak kell)
- A koriandert és az újhagymát felaprítom.
- Az öntethez kikeverem a mirint, rizsecetet, olajat, friss gyömbért és chilit.
- Egy nagy tálba öntöm a rizst, a babot, a koriandert és az újhagymát. Alaposan összekeverem, elhelyezem a tetejükön a garnélákat és meglocsolom a dresszinggel.
