k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter

  Itt is követhetsz

  Search

  Gyakori kérdések

  Gyakran ismételt kérdések

  Sorra veszem azokat a kérdéseket, amelyek a leggyakrabban érkeznek az irányomba.
  + - Egyedül fotózol?
  Igen!
  + - Videót is készítesz?
  Nem.
  + - Kreatív fotózás mikor és hol?
  Van rá több opció is. Ez a kérdés többnyire minden párnak fontos. Ahhoz, hogy a tőlem telhető legszebb képeket tudjam nektek elkészíteni, leginkább fényekre van szükségem. Na de ez nem azt jelenti, hogy legyen minél világosabb – ergo dél -, hanem azt, hogy lehetőleg ideális szögből jöjjön a fény. Tehát ez a tavaszi/nyári időszakban késő délután, vagy a hajnal. Ha ez az esküvő napján nem fér bele – nem szokott ebből probléma lenni, mert ha jól dolgozunk együtt, akkor egy óra alatt bőven megvagyunk a képekkel és azt a násznép is kibírja nélkületek -, akkor ott van opciónak a külön napos kreatív, ahol aztán több helyszínre is mehetünk tökéletes fényviszonyok között. Ha valaki bevállalja, ugyanilyen – ha nem szebb – fények vannak a napfelkeltét követő egy-két órában is. Persze van olyan is, hogy a fenti opciók közül mindegyik elutasításra kerül a pár részéről, ilyenkor érdemes árnyékos helyszínben gondolkozni, vagy a legjobb, ha borús az ég. Igen, borús időben is lehet fotózni. Sőt!
  + - Van-e opció esőnapra?
  Igen, egy alkalommal van lehetőség időpont módosítására! A lényeg, hogy fotózás előtt 2-3 nappal legkésőbb jelezd és én megpróbálok minél közelebbi időpontot ajánlani. Egyébként minden időjárási viszonynak megvan a maga szépsége (nyilván szélsőséges határokon belül, de ez is változó, hogy kinek mi a szélsőség). Nagyon romantikus lehet egy esőben fotózott jegyes sorozat, vagy a ködös táj. 
  + - Nagyon nem vagyunk fotogének, mi lesz így ebből?!
  Az egyik leggyakoribb mondat, amit hallok. Igyekszem mindenkiből a lehető legjobbat kihozni. Nem kérek tőletek természetellenes pózokat, leginkább csak észrevétlenül szeretném elkapni a pillanataitokat. Nem célom a feltűnés, valódi érzelmeket szeretnék közvetíteni a képeimen keresztül. A fotózáshoz álljatok úgy hozzá, hogy most kirándulunk egyet közösen, csak nálam van fényképezőgép is.  Párokat fotózni nagyon könnyű – legalábbis nekem -, mert ha zavarban is vagytok, kapaszkodtok és bújtok egymáshoz és összességében ebből a képeken csak annyi látszik, hogy mennyire szeretitek a másikat. Ezért javaslom a jegyesfotózást is mindenkinek, mert nagyon sokat segít abban, hogy az esküvő napján a fotók miatt már egészen biztosan ne kelljen stresszelni.
  + - Te válogatod ki a képeket, vagy van erre lehetőségünk nekünk?
  A képeket én válogatom ki úgy, hogy kereknek érezzem a történetet. Higgyétek el, nem lesz hiányérzetetek.
  + - Megőrzöd a képeket későbbre?
  Az első sorozatomtól kezdve (2009) minden egyes átadott képem archiválva van, tehát ha véletlenül elvesznek, vagy nem találod, keress nyugodtan!
  + - Hogyan válik biztossá a foglalás, mikortól vehetjük fixnek?
  Ha megvoltak az első levélváltásaink és úgy érzitek, hogy én lennék a megfelelő, akkor kötünk egy megállapodást, kiállítom az előlegszámlát és az utalás beérkezésétől válik foglalttá egy dátum.
  + - Nappal szemben?!
  Igen!!
  + - Átadod a fotókat nyers/raw formátumban is?
  Nem, raw formátumú képeket semmilyen esetben nem adok. A raw fotó nem más, mint az érzékelőből kiolvasott, memóriakártyára írt nyers adat. Ugyanaz, mint az analóg technikánál az előhívatlan negatív, azaz az utómunka során lesz belőle a végleges, kész kép.
  A fenti okokból adódóan a legtöbb képnézegető kezelni sem tudja, speciális program, plugin szükséges hozzá.
  Nem szeretnék minden fotós nevében beszélni, viszont a sajátoméban mindenképp: ha raw fotókat adnék, az valahol nekem egyet jelentene azzal, hogy egyáltalán nem érdekel, hogy mi lesz a fotómmal, hogy milyen stílusban dolgozzák fel, tehát nem hiszem, hogy azzal a lélekkel végezném a munkámat, amilyennel. Az átadott képek nagyfelbontású jpg-k, amik még nyomdai feldolgozásra is alkalmasak.
  + - Van lehetőség személyes találkozóra még a szerződéskötés előtt?
  Sajnos erre nincs kapacitásom. Tudom, hogy sokatoknak ez lényeges dolog lenne, viszont ha minden egyes érdeklődő párral találkoznék személyesen, hogy ez alapján (is) tudjanak dönteni, akkor valószínű nem is fotóznék, hiszen ezek a randik tennék ki az időm legnagyobb részét. Természetesen a szerződött párjaim mindegyikének biztosítok lehetőséget személyes ismerkedésre, amennyiben van rá igényük. Ha engem szeretnétek, de a szerződéskötés előtt mindenképpen megerősítésre van szükségetek, akkor pedig online meeting keretében cseveghetünk egy fél órát.
  You don't have permission to register
  X