Hosszan főtt lencseragu
Baromi kevés munka, annál finomabb végeredmény. Kecskesajt nélkül totál vegán és nem mellesleg pont olyan az íze, mintha egy tökéletes chili con carne lenne. Hús nélkül.
vegetáriánus
Hosszan főtt lencseragu
Hozzávalók 6 főre:
- 500 g lencse (én hegyilencsét használtam, ami gyakorlatilag a vöröslencse „pucolatlan” verziója)
- 1 közepes vöröhagyma
- 1 kk. koriandermag
- 1 kk. római kömény
- 2 babérlevél
- 4-5 ág friss oregánó (szárítottat is használhatunk)
- 1 egész csillagánizs
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 evőkanál paradicsompüré (sűritmény)
- 10 g étcsokoládé (80%)
- 2,5 liter víz
- olívaolaj
- morzsolható, vagy krémes kecskesajt
- A száraz fűszereket – koriandermag, római kömény, babérlevél, csillagánizs – egy száraz serpenyőben pirítsuk meg, a babérlevelet tegyük félre és a többit őröljük porrá mozsárban.
- A hagymákat pároljuk meg kevés olívaolajon (kezdjük a vörössel, majd később adjuk hozzá a fokhagymát, nehogy az megégjen), adjuk hozzá a paradicsompürét (nem lé!!), keverjük el, öntsük fel a vízzel. Mehet bele az átmosott lencse, az oregánó, a pirított babérlevél és őrölt fűszerek.
- Főzzük alacsony lángon 2,5-3 órán át (legideálisabb öntöttvas fazékban), amíg egy sűrű, gyakorlatilag ragu állagú lencsét nem kapunk. Ekkor dobjuk bele az étcsokoládét és főzzük még kb. negyed órát.
- Ha elkészült, tálalásnál szórjuk meg kecskesajttal és jól passzol hozzá a frissen vágott korianderzöld is.