Barion Pixel
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter

    Itt is követhetsz

    Search

    metszéspontok

    Vega ramen

    Egészen rég volt az, amikor még húsos alaplevet készítettem a ramenhez. Valahogy egészen organikusan alakult úgy, hogy elhagytam a húst, növeltem a zöldségek mennyiségét, majd került bele miso paszta és úgy éreztem, hogy ez bizony még jobb, mint a csirkés verzióm. Ráadásul! Ha a tojást kihagyjuk belőle (nem érdemes, de ha vegánok vagyunk, akkor tudjuk helyettesíteni akár tofuval – amit én nem szeretek 😀 ), akkor teljesen állati eredetű alapanyagoktól mentes lesz a leves. Szóval szerintem érdemes jól elraktározni ezt a receptet és nagyon jól jön hűvös, szeles napokon… vagy bármikor, amikor jól esik.

    Hozzávalók az alapléhez:
    • 5 kisebb fej vöröshagyma (ha bio, akkor a héját le sem kell szedni, ha nem, akkor inkább szedjük le, mert a hagyma héja nagyon sok káros anyagot magába tud gyűjteni a földből)
    • 5 darab sárgarépa
    • 3 darab petrezselyemgyökér
    • kb. 6 cm-es friss gyömbér
    • 1 ek miso paszta
    • 5 ek mirin
    • 10 ek szójaszósz
    • 2 db csillagánizs
    • szezámolaj (a pörkölt szezámolajat javaslom)
    Elkészítés:
    • Egy vastagfalú edényt/fazekat felforrósítok (ha szerencsések vagyunk és van a konyhában nagyobb űrtartalmú vaslábas, akkor használjuk azt!), majd öntök bele 3-4 evőkanálnyi szezámolajat.
    • A hagymákat félbevágom és a vágott oldallal lefele, viszonylag nagy lángon erőteljesen lepirítom őket. (barnára, nem feketére!)
    • A gyömbért alaposan megmosom, majd a kés lapjávan megroppantom és egy konyhai csipesz közé fogom és a gázrózsa lángján körbekapatom.
    • A répákat megpucolom, nagyobb darabokra vágom és hozzáadom a gyömbérrel együtt a lepirult hagymához. Mehet hozzá a szójaszósz, a mirin, a miso paszta és a két darab csillagánizs.
    • Felöntöm vízzel (~ 3 liter) és főzöm legalább 3-4 órán át gyöngyözve. A lényeg, hogy szépen elmélyüljenek, összejöjjenek az ízek és ne olyan hatása legyen, mintha ízesitett vizet ennél. 🙂
    • Ha szükséges, akkor még lehet utólag sózni.
    A pácolt tojáshoz: (a fenti adag leveshez)
    • 8 darab tojás
    • 2,5 dl szójaszósz (itt semmiképp ne a sótlan verziót használjuk)
    • 6 ek. mirin
    • 4 db csillagánizs
    • 1 hüvelyknyi friss gyömbér
    Elkészítés:
    • A tojásokat főzhetjük ízlés szerint lágyra vagy keményre is. (lány 5 perces, kemény 9 perces).
    • A szójaszószt, a mirint, a csillagánizst, a megpucolt és vékonyra szeletelt gyömbért forraljuk össze, majd hűtsük le.
    • Ha a szójás pác kihűlt, akkor öntsük egy zárható dobozba/zacskóba és tegyük bele a megpucolt tojásokat és irány a hűtő legalább 12 órára.
    A levesbetéthez:
    • Ami nálunk sosem maradt ki az a gyufalszálra vágott nyers répa és paprika (kápia, vagy kaliforniai), főtt ramen tészta, friss koriander, újhagyma, chili és a tojás. Tehetünk bele, nyers bordáskelt, algalapot, babcsírát… amit csak gondolunk.

    Leave
    a comment



    You don't have permission to register
    X