k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter

    Itt is követhetsz

    Search

    metszéspontok

    Fekete szezámos cookie

    Említettem már a korábbi receptnél, hogy jövök hamarosan egy édességgel, csak dolgozom még azon, hogy kikísérletezzem azokat az arányokat, hogy olyan eredményt kapjak, ami már szerintem hasonlít ahhoz, ahogy az emlékeimben él. Az van, hogy eléggé bejött nekem nyáron Koppenhágában a Hart Bageri-ben kóstolt fekete szezámos cookie és próbáltam egy hasonlót összerakni itthon is.

    Hozzávalók 15 db-hoz

    • 115 g fekete szezámmag
    • 85 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
    • 85 g vaj
    • 1 tojás
    • 125 g cukor (ez lehet kókuszcukor is)
    • 0,5 mk sütőpor
    • 0,5 mk szódabikarbóna
    • 80 g csokoládé pasztilla (lehet ét, tej, vagy fehér is)
    • 1 tk vaníliakivonat
    • csipet só
    • extra fekete szezámmag a szóráshoz

    Elkészítés

    • A sütőt előmelegítem 175°C-ra.
    • A vajat felkockázom, a robotgép üstjébe teszem és a habverőfejjel elkezdem eleinte alacsony, majd közepes fokozaton habosítani.
    • A szezámmagot ledarálom (tipp: én kávédarálóban szoktam a cukorral egyenlő arányú cukorral, több részletben ledarálni, mert így nem pépesedik, nem áll össze a szezámmag olajtartalmától), összekeverem a cukorral és 4-5 részletben szórom a vajhoz, mindig akkor, amikor teljesen felvette a vajas massza a szezámot és a cukrot.
    • Hozzáadom a szezámos masszához a tojást, a vaníliakivonatot alaposan elkeverem és ezután jöhet bele a szódabikarbónával, sütőporral és sóval elkevert liszt és a csokoládé és jól összeforgatom az egészet.
    • Nekem az vált be, hogy a tésztát egy fagyiadagoló kanállal porciózom ki sütőpapírral bélelt tepsibe. (tipp: a gombócadagoló kanálból kiszedve a tésztát meghempergetem egész fekete szezámmagban és úgy teszem a sütőpapírra; tarte karikában sütöm, így szép, kerek sütiket kapok, ha viszont forma nélkül kerül a sütőbe, akkor a tepsire adagolás közben arra kell figyelni, hogy a tészta sütés közben terül, akár a 3-4-szeresére)
    • 12 perc alatt megsütöm.

    Leave
    a comment



    You don't have permission to register
    X